Fie că vorbim de pasiune sau de activitățile necesare în gospodărie primăvara, îngrijirea terenului agricol trebuie să fie o activitate eficientă și relaxantă. Așadar, pentru a lucra grădina din propria gospodărie sau livada, ori via din apropierea casei, motosapa este unealta indispensabilă.

Ce este o motosapă?

Motosapele sunt niște mașini antrenate mecanic, dotate cu un motor termic, de putere relativ mică, ce antrenează o sapă rotativă instalată pe un ax. Sapele rotative afânează și mărunțesc solul, la suprafață sau în adâncime, în funcție de cum sunt reglate.
Motosapa este o mașinărie simplă, care funcționează pe bază de combustibil, motorină sau benzină, ușor de manevrat, cu un ghidon care permite dirijarea ei de către o singură persoană.
Deși sunt ușor de manevrat, aceste motosape pot deveni extrem de periculoase dacă nu sunt luate anumite măsuri de protecție în timp ce sunt folosite. Trebuie purtată îmbrăcămintea adecvată, cu pantaloni din material gros, încălțămintea trebuie să aibă tălpi antiderapante și este recomandată purtarea mănușilor și a apărătorilor pentru cap.
Înainte de a pune în funcțiune motosapa, trebuie citite cu atenție instrucțiunile de folosire, pentru a fi utilizată în siguranță și a evita orice risc de accidentare.

Adaptabilitate și accesorii

Un criteriu important în alegerea unei motosape este dat de numărul de accesorii cu care vine în dotare. O motosapă dotată pentru activități multiple este o motosapă care are atât accesorii pentru afânat pământul, cât și pentru deschis rigole.

În concluzie, adaptabilitatea motosapei este un factor foarte important în luarea unei decizii, cu atât mai mult dacă o vom folosi atât pentru suprafețe mici, cât și medii sau mari, iar activitățile sunt diversificate.

Motosapele cele mai practice sunt cele care au posibilitatea de ajustare atât a lățimii de lucru, pentru a putea fi utilizate și în spații mai restrânse, cât și a adâncimii de lucru. O astfel de mașină este motosapa MediaLine MS 5100 DCF.

 

Siguranța la lucru

Chiar dacă sunt utilaje de dimensiuni mici, trebuie să avem grijă în momentul utilizării acestora, deoarece se pot întampla accidente oricând.

Astfel, există câteva aspecte de care trebuie să ținem cont:

-  eliberarea zonei de lucru de pietre, obiecte metalice care se pot încurca în accesoriile antrenante ale utilajului sau care pot fi aruncate în freze;

- pornirea motosapei se va face la rece, prin pornirea motorului și apăsarea ambreiajului;

- menținerea picioarelor departe de lame;

- umplerea doar a unei părți din rezorvor în cazul utilizării motosapei în pante;

- răcirea motorului înainte de realimentare;

- întreținerea și depozitarea motosapei doar după răcirea completă a motorului.

 

Recomandările noastre

Pe final de articol îți punem la dispoziție câteva recomandări care îți vor prinde numai bine, acum, în prag de primăvară.

- Motosapa AGT 5580, dotată cu motor industrial Honda GP160 și cilindru din fontă, cu puterea de 6,5 CP. Utilajul are în dotare dispozitiv de siguranță în cazul pierderii controlului asupra mașinii. Modelul AGT 5580 este garantat pentru utilizarea multifuncțională în grădini și livezi, pentru pregătirea solului în vederea plantării culturilor, dar și pentru plivit.  Maneta cu dublă acționare respectă ultimele cerințe ale standardului European EN-709 cu privire la siguranța utilizatorului. Acționarea manetei se poate realiza doar după deblocarea siguranței, preîntâmpinându-se astfel acționarea involuntară a acesteia.

- Motosapa AGT 5580 are în dotare motor Honda GP200 de 6,5 CP. În cazul în care freza este supusă la solicitari foarte mari (pământ foarte dur, rădăcini, pietre, lemne, diferite obstacole), sistemul de ambreiaj cu curele atenuează considerabil șocurile suferite de motor sau de cutia de viteze. Ca și în cazul motosapei anterioare, este garantată pentru utilizarea multifuncțională în grădini și livezi, pentru pregătirea solului în vederea plantării culturilor, dar și pentru plivit. 

- Motosapa AGT 5580 cu motor Honda GX160 de 5,5 CP este o motosapă profesională cu 1 cilindru și răcire cu aer. Face față celor mai dure terenuri pe suprafețe medii de până la 10000 mp, cu o productivitate de 400-500 mp - din două treceri. Poate fi folosită cu succes la grădinăritul din jurul casei, dar și în zonele de câmp.

- Motosapa AGT 5580 dotată cu motor Honda GX200 de 6,5 CP este un model profesional dotat cu roată frontală pentru transport, sistem de reglare a adâncimii de lucru, discuri laterale de protecție și suport de prindere accesorii.

- Motosapa Media Line MS 5100 DCF este dotată cu un motor diesel de 5,5 CP, robust. Fiabilitatea este ridicată și oferă posibilitatea de a-i fi atașat: plug, remorcă, rariță, roți metalice, roți de transport, plug de scos cartofi. Lățimea de lucru este cuprinsă între 800 și 1100 mm, având freze detașabile și segmentabile. Adâncimea de lucru este de 150-250 mm, permițând utilizarea motosapei atât în grădină, cât și la munca câmpului.

Motosapa_AGT_5580