8 pași pentru întreținerea ca la carte a gardului viu

 

De ce să optezi pentru gardul viu?

Cu toții iubim natura și, fie că stăm la casă, fie că stăm la bloc, ne dorim să avem în jurul nostru cât mai mult verde. De asemenea, atunci când avem și o curte, putem să folosim gardul viu pentru a ne delimita suprafețele de teren sau pentru a îngrădi diferite spații.

Poate te întrebi de ce gardul viu este recomandat cu atâta încredere de majoritatea persoanelor:

 1. pentru că economisești mai mulți bani dacă alegi să folosești elemente naturale precum arbuști sau copaci comparativ cu elementele din metal, beton, piatră etc.;
 2. pentru că înfrumusețezi locul, îmbunătățind aspectul grădinii tale și îi conferi un aer proaspăt, plin de culoare și de mirosuri plăcute pe tot parcursul anului;
 3. pentru că te poți bucura de umbră atunci când soarele e prea puternic.

După ce ai decis ce anume să plantezi pentru a crea gardul, e timpul să-l îngrijești și e nevoie de multă muncă pentru un finisaj perfect. De aceea este indicat să îngrijești gardurile noi încă de la început, pentru a le da o formă și pentru a preveni creșterea dezordonată și nesănătoasă. Cât de mult să tai din ramuri depinde de tipul de gard folosit sau de propria imaginație, dacă dorești să-i dai o formă specială.

Majoritatea gardurilor vii trebuie îngrijite de două sau de trei ori pe an în timpul creșterii. Gardurile formate din conifere au nevoie de atenție regulată deoarece tind să crească mai rapid și să acopere o zonă mai mare. Îți recomandăm și gardurile de mici dimensiuni, formate din plante lemnoase, cum ar fi trandafirii.

Dacă vorbim de garduri vii înalte, îți recomandăm trimmere electrice cu braț telescopic pentru a-ți ușura munca și pentru a nu fi nevoit să faci acrobații pentru a ajunge până în vârf.

 

Alegerea uneltelor

Dacă ești o persoană atentă la cele mai mici detalii și ai un gard viu mic sau o gradină amenajată cu flori și arbuști de mici dimensiuni, ți se potrivește o foarfecă de mână sau un clește pentru gard viu (vezi oferta noastră de foarfeci și clești de grădină).

Însă dacă vorbim de garduri vii de dimensiuni medii sau mari și amplasate pe suprafețe întinse, atunci îți recomandăm trimmerele sau foarfecii pentru garduri vii.

În funcție de modalitatea de funcționare, noi îți oferim 3 tipuri de trimmere:

 • Trimmere cu acumulator – dacă în anii trecuți oamenii erau reticenți la uneltele cu acumulatori din cauza timpului de utilizare a sculelor, dar și din cauza faptului că acumulatorii dăunau mediului înconjurător, în prezent tehnologia a evoluat și a condus la dezvoltarea acumulatorilor. Datorită tehnologiei Li-ION, poți utiliza un trimmer 30-40 de minute cu un acumulator plin. Durata de încărcare a unui acumulator este de 5-7 ore, iar de aceea îți recomandăm să ai la îndemână 2-3 acumulatori atunci când începi să lucrezi (vezi oferta noastră la acumulatori).
 • Trimmerele cu benzină – se aseamănă cu trimmerele cu acumulatori atunci când vorbim de flexibilitatea în utilizare. Datorită motorului termic, au o putere cuprinsă între 700 si 1200 W, precum și o durată de viață mai mare. În general, motoarele acestor trimmere funcționează cu un amestec de benzină și ulei special pentru motor, amestec făcut în proporție de 25:1. Însă trebuie să ai în vedere și faptul că acestea sunt mai grele decât trimmerele cu acumulatori și cele electrice, fac zgomot mai mult, evacuează fum în urma arderii combustibilului și uneori pot genera costuri mai mari de întreținere decât celelalte modele.
 • Trimmerele electrice – sunt extrem de ușoare față de trimmerele pe benzină, acestea putând fi folosite de oricine. Au o flexibilitate mare în folosire și sunt foarte ușor de utilizat. În acest caz ai nevoie doar de o cuplare sigură la rețeaua electrică și apoi te poți bucura în voie de avantajele acestui trimmer.

Utilizarea acestor instrumente transformă o activitate plictisitoare și de lungă durată într-o plăcere reală, care îți va da oportunitatea de a-ți folosi imaginația pentru a crea elemente vizuale inedite într-un timp foarte scurt. Indiferent de tipul de trimmer manevrat, acesta trebuie ținut ferm în timpul folosirii, iar în cazul utilizării trimmerelor electrice îți recomandăm să ții firul pe umăr pentru a evita tăierea cablului în timpul folosirii. Și, desigur, nu uita că e important să folosești mănuși și ochelari de protecție, indiferent de instrumentul folosit.

 

8 pași esențiali pentru o activitate perfectă

Pasul 1 – așează la capetele rândurilor gardului două țevi sau doi pari și leagă între ei o funie pentru a păstra linia dreaptă atunci când tai;

Pasul 2 – la început, taie ușor vârfurile crescute mult în afară cu ajutorul unei foarfeci;

Pasul 3 – dacă folosești un trimmer electric încă de la început, verifică partea tăiată, uită-te în lungul peretului, pășind înapoi pentru a observa dacă tăierea a fost dreaptă sau nu;

Pasul 4 – continuă tăierea cu lama dreaptă și paralel cu fața gardului pentru a-i da o formă regulată; ține minte că forma gardului la bază trebuie să fie mai groasă față de cea superioară pentru a lăsa razele soarelui să ajungă la rădăcini;

Pasul 5 – încearcă să păstrezi uniformitatea gardului pe parcursul întregii operațiuni, astfel încât să nu existe denivelări între partea de jos, cea de mijloc și cea de sus;

Pasul 6 – chiar dacă ai finalizat aranjarea peretelui, este indicat ca din când în când să utilizezi foarfeca pentru a tăia ramurile care cresc pe alocuri;

Pasul 7 – utilizează o greblă pentru a strânge resturile vegetale rezultate în urma tăierilor, însă nu le arunca. Acestea pot fi adunate împreună cu alte resturi vegetale din gradină și folosite pentru a obține compost organic folosit pentru creșterea plantelor;

Pasul 8 – la final, privirea de ansamblu asupra gardului viu proaspăt aranjat îți va oferi mulțumire vis a vis de efortul depus și va confirma îmbunătățirea aspectului grădinii tale.

 

Sfaturi utile pentru întreținerea gardului și a trimmerelor:

 • Odată ce ai terminat de aranjat gardul cu ajutorul trimmerului sau al foarfecei, adaugă apă și mulci (compost) pentru a-l păstra în bune condiții.
 • Din când în când, din pricina vârstei sau a unor condiții naturale, gardul viu putrezește; astfel, dacă acesta nu poate fi salvat, cel mai bine este să plantezi altul în toamnă.
 • Cu ajutorul unei foarfeci manuale, taie ramurile bătrâne din interiorul gardului sau din afara acestuia pentru a salva plantele de dăunători.
 • Înainte de folosirea trimmerului vechi, îți recomandăm o vizită la service pentru verificări.
 • Ai grijă ca atunci când începi să folosești trimmerul cu acumulatori să ai minim 2-3 acumulatori de rezervă pentru a nu-ți opri activitatea; de asemenea, nu lăsa acumulatorii în soare – pot exploda; evită descărcarea completă a acestora deoarece asta poate duce la deteriorarea lor.
 • Dacă ai un trimmer pe benzină, întotdeauna după folosirea și depozitarea acestuia pe termen lung este important să golești rezervorul de benzină; pentru acest tip de trimmer este indicat ca înainte de folosire să-i faci următoarele revizii: la ulei, bujii, ungerea cilindrilor, curățarea sau înlocuirea filtrelor etc.
 • În cazul utilizării trimmelor electrice, după folosire acestea trebuie depozitate în spații bine izolate împotriva dăunătorilor și a depunerii prafului. Fii atent la cablurile electrice și verifică-le de fiecare dată înainte de a le folosi. Acestea pot fi roase de rozătoare sau pot prezenta diverse defecte la structura lor, care îți pot pune viața în pericol.
 • Lama trimmerului trebuie menținută întotdeauna ascuțită – în cazul tocirii lamelor, acestea vor rupe ramurile și vor da un aspect neplăcut gardului.
 • Curăță lama instrumentului deoarece în timpul tăierii ramurile lasă o sevă specifică care se întărește și poate duce la proasta funcționare a aparatului.
 • Taie întâi părțile verticale ale gardului viu, folosind mișcări ascendente și descendente și mergând înainte pe măsură ce avansezi cu lucrul. Când tunzi vârful gardului viu, menține lamele înclinate la 10 grade pe orizontală și folosește mișcări similare celor de cosit pentru a scăpa de ramurile adunate.